Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Geloof, Hoop en Liefde

De woorden geloof, hoop en liefde zijn
voor de meeste mensen wel bekend. In 56 na Christus schreef Paulus aan de christelijke kerk in Korinthe
een brief. In deze brief schrijft hij over de liefde. Hij zegt onder andere: ‘Ons resten
geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde’. 

Ik heb nogal wat teleurstellingen gekend de afgelopen jaren en deze 3 (geloof, hoop en liefde) hebben me altijd overeind gehouden. Tot op de dag van vandaag. Alle 3 zijn onwaarschijnlijk krachtig als drijfveer voor mijn doen en laten. Veel krachtiger dan zaken als geld of goederen.

Ik geloof. Ik geloof vooral dat ik hier met een reden ben. Dat er nog te volbrengen taken zijn. Zonder die rotsvaste overtuiging zou ik er waarschijnlijk niet meer zijn geweest. Het zien van de film Constantine (o.a. Keanu Reeves) heeft me trouwens ook geholpen om overeind te blijven. 

Hoop doet leven. Inderdaad. Na elke teleurstelling komt er dan toch weer een teken dat hoop geeft. Die hoop doet je oevereind krabbelen, het stof van je kleren afschudden, en je weg weer vervolgen.

De mooiste van alle 3 is zonder meer de liefde. Afgezien van een kalverliefde op de middelbare school, ben ik pas op mijn 52e intens verliefd geworden. Ondanks de vervelende afloop ben ik bijzonder blij dat ze mijn hart heeft weten te openen omdat ik niet wist dat dit nog mogelijk was. 

Het kennen van liefde is het allermooiste gevoel dat mij tot heden is overkomen. Nog veel mooier dan het blootsvoets lopen in de warmte van de Indische Oceaan aan het strand van Bamburi Beach waarbij ik het onbeschrijflijke gevoel had eindelijk thuis gekomen te zijn.

Het kennen van liefde houdt tevens in dat de lat hoger ligt voor alle toekomstige ontmoetingen. Waarom zou ik minder dan liefde willen accepteren? Sowieso heb ik de afgelopen jaren geleerd dat iemand aardig en leuk vinden een onvoldoende basis is voor een 24/7 relatie.

Liefde is pas echte liefde wanneer het wederkerig is. Anders is het slechts een toekomstige en wederzijdse teleurstelling. Toch is het beter om het eenzijdige gevoel van houden van wel te hebben gekend dan niet. Het heeft mijn focus in het leven duidelijk verbeterd. 

Onlangs kwam er iemand op mijn pad die het gevoel van 2 jaar geleden vrijwel meteen wist terug te brengen. Toch moest ik dat gevoel meteen inbinden omdat haar emotionele bagage buitensporig groot was. Ik heb helaas de afgelopen jaren ondervonden dat mensen niet tegen hun wil in kunnen worden “gered”.

Deze enerzijds teleurstellende ervaring gaf mij anderzijds de hoop en het geloof dat ik de liefde zal vinden. 

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest