Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Balans – Evenwicht – Yin Yang

13 December 2014

0

Gisteren kreeg ik de vraag van een headhunter in welk opzicht ik ben veranderd de afgelopen tijd (maanden / jaren). Die vraag was nieuw en verraste me even. Ik had even de neiging om voorbeelden te willen geven maar zag meteen de irrelevantie daarvan in.

Ik heb eindelijk evenwicht in mijn leven gevonden. Balans zou ook een goed woord zijn maar doet me teveel denken aan mijn oude finance wereld en voelt daarom uiteindelijk toch misplaatst.

Leon 1.x was de adolescent. Deze periode duurde tot midden 20. Ik heb hier vooral goede herinneringen aan. Het grootste verschil met de jaren daarna is dat mijn naïviteit en goedgelovigheid zijn verdwenen. Vergelijk de platenhoezen van U2: Boy (1980) versus War (1983).

Leon 2.x was de business and family man. De volgorde lijkt alfabetisch maar is meer dan dat. De tekortkomingen in mijn relatie compenseerde ik met een zeer succesvolle zakelijke carrière. Uiterlijk leek alles prima voor elkaar. De komst van 2 mooie kinderen hielp niet om de relatie te redden. Integendeel. De weeffouten daarin werden toen pas echt zichtbaar.

Leon 3.x was de angry man vol boosheid, irritatie en frustratie als gevolg van een relatie waarin ik bijzonder ongelukkig en ontevreden was geworden. Het opzeggen van mijn huwelijk is het keerpunt in mijn verandering geweest. Ik ben eerst echter heel erg diep gegaan voordat ik eindelijk de weg omhoog vond.

Leon 4.x is in evenwicht. Ik ben gelukkig en tevreden met wie ik nu ben. Voor het eerst in vele, vele jaren. Ik heb nog maar 3 doelstellingen in mijn leven: het contact met mijn kinderen herstellen, een nieuwe relatie gebaseerd op wederkerige liefde, en het vinden van werk/inkomen. Alle andere wensen lijken bijna triviaal.

Ik merk nu dat veel mensen in een andere fase zitten dan ik. Meestal is dat fase 3.x. Vrijwel iedereen torst emotionele bagage met zich mee vanuit het verleden. Ook soms wel lieftallig als het “rugzakje” aangeduid. Heel veel mensen zijn beschadigd geraakt in hun relaties en soms zelfs al in hun jeugd.

Het bereiken van fase 4.x heeft mij heel veel (denk)kracht gekost. Ik was echter vastbesloten om mijn slachtoffer rol te verlaten. Het is me uiteindelijk gelukt. Een slachtoffer rol is voor sommigen echter te comfortabel om te verlaten. De echte wil om te veranderen ontbreekt dan uiteindelijk.

Ik ben erg voorzichtig geworden met het aangaan van een relatie met iemand die nog in fase 3.x zit. Ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar het is om die fase te verlaten. Alleen de persoon zelf kan dat doen. Hulp kan zelfs contraproductief werken. Het niet bieden van hulp is voor mij ook ondenkbaar.

You can lead a horse to water but you can’t make him drink.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest