Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Angst – State of Fear (Michael Crichton)

8 December 2014

0

Angst is een slechte raadgever. Een oud gezegde met een zeer belangrijke betekenis.

Angst regeert de wereld. Angst voor: buitenlanders, homo’s, Islam, Joden, kernenergie, klimaat, kunstmatige intelligentie, meteorieten, moslims, robots, terroristen, virussen, Y2K, en ziektes. Angst voor alles dat afwijkt van iets dat ergens als norm wordt gezien.

Het probleem met angst is dat een deel daarvan kunstmatig wordt gecreëerd en vaak vanuit politieke motieven. Hoe onderscheidt je realistische angst van irrealistische ? In het begin lukt dat misschien nog maar zodra er een collectieve angst ontstaat dan wordt dat moeilijk.

Het creëren van angst (of chaos) is vaak een afleiding voor iets anders zoals binnenlandse of economische problemen (of fraude).

Angst creatie is een zeer goed instrument om mensen voor een bepaalde tijd in de verkeerde richting te laten denken. Voordat de angst uitgewerkt is moet er natuurlijk wel een alternatief voor de afleiding gevonden worden.

Angst trekt ook stemmen aan: de Partij voor de Vrijheid is duidelijk gebaseerd op het creëren van een angstgevoel, al dan niet terecht.

De media zijn essentieel bij het voeden van angst. Het controleren van de media door de overheid is daarbij uiterst behulpzaam.

Het blad Elsevier had in de jaren 70/80 een goede slogan: als de waarheid in het midden ligt dan moet links rechts lezen en rechts links. Slim want in die tijd was de linkse stroming veel groter dan nu.

Informatie is afhankelijk van de verstrekker. Informatie wordt meer en meer een opinie al dan niet gestoeld op feiten. De kunst zit in het handig weglaten van onwelgevallige feiten.

De techno thriller State of Fear (2004) van Michael Crichton behoort tot mijn favoriete boeken. Niet om het plot van klimaat terrorisme maar door zijn beschrijving van het onderwerp angst. Het boek is vooral fel aangevallen door het IPCC en klimaatactivisten omdat het de lezers laat zien hoe politiek gewenste opinies worden gevormd door het handig weglaten van onwelgevallige klimaatfeiten.

Ik hou me uiteindelijk altijd weer vast aan wat President Abraham Lincoln (1809-1865) ooit zei:

“You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time”.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest