Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Balans in leven en leven in balans

Een aantal maanden geleden hield ik mijn zoon voor dat je in het leven kunt kiezen uit 4 hendels, of uit een combinatie ervan.

Die 4 hendels staan voor 1. studie, 2. (top)sport, 3. werk en 4. relatie/gezin/familie.

Veel mensen hoeven slechts uit 3 hendels te kiezen omdat topsport geen wezenlijk onderdeel van hun leven uitmaakt. Des te meer keuze, des te moeilijker de keuze. Althans, meestal.

Ik had ook slechts uit 3 hendels te kiezen omdat topsport noch een aanleg noch een ambitie was. Mijn keuze was achteraf gezien de volgende: eerst 100% studie, daarna 50% werk / 50% studie, daarna 70% werk / 30% gezin, en later 90% werk / 10% relatie. Totdat het allemaal fout liep.

Ik heb mijn zoon voorgehouden dat hij kan kiezen voor topsport maar dat dit automatisch betekent dat er nauwelijks ruimte is voor studie, werk of een relatie. Topsport op 100% betekent dat al het andere automatisch op 0% uitkomt. Sport op 90% geeft wat ruimte voor andere zaken maar mogelijk geen deelname aan de Olympische Spelen.

Ik heb zelf nu een “green site” en kan dus kiezen. 100% Sport gaat hem echter nog steeds niet worden. In een nieuwe (full-time) studie heb ik vooralsnog ook nog steeds geen zin. Blijven wederom over de bekende 2: werk en relatie/gezin/familie. Ook die 2 zijn bij mij momenteel zo groen als gras. Ik voel wel dat ik de hendel “Werk” niet meer op +90% wil hebben. Dat betekent dus dat er voldoende ruimte zal gaan ontstaan voor andere zaken (studie, sport, relatie/gezin/familie). 

De onbalans in mijn leven was niet houdbaar. Ik zie dat nu pas achteraf. Mijn werk was altijd de compensatie voor een ongelukkig privé leven. De betonnen muur moest en zou een keer komen, maar wat was die knal hard zeg……………… Pfffffffffff…………….

Het (visuele) beeld van de 4 hendels, dat ik had bedacht tijdens het gesprek met mijn zoon over zijn toekomst, is voor mij nog altijd een zegen omdat ik zelden zo duidelijk zag welke keuzes hij (of ik ! ) kan en mag maken. Kan en mag en dus niet “moet”.

Nu mijn eigen leven weer in balans is, zoek ik naar de balans in mijn leven. 

Ik ben klaar voor de volgende ronde.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest