Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Vraag uit 2008: “Waarom gaan jullie niet scheiden????”

Dit wordt wellicht mijn meest persoonlijke blog want bovenstaande – totaal onverwachte – vraag uit 2008 kwam van mijn dochter. Tot die vraag kwam, had ik me eigenlijk nooit echt gerealiseerd dat de kinderen iets zouden merken. “Beetje dom”, zou Maxima zeggen.

Haar vraag bracht een schrikreactie teweeg. Ik realiseerde dat het nu toch echt tijd werd om een keuze te gaan maken: doormodderen of het roer omgooien. Toch duurde het nog ruim 1 jaar voordat ik de knoop doorhakte. Na minstens 10 jaar aan overwegingen eindelijk een beslissing.

De vraag van buitenstaanders of ik bereid was mijn beslissing te heroverwegen was eenvoudig te beantwoorden. Na die 10 jaar was zo’n vraag voor mij weinig relevant meer.

Uiteindelijk bleek de hamvraag de volgende te zijn: is het beter om samen ontevreden en ongelukkig te zijn of beter om alleen te zijn met een kans op geluk en tevredenheid? Maar waarom duurt het dan toch zo lang om die ogenschijnlijk simpele vraag te beantwoorden???

Natuurlijk zijn er ook goede jaren geweest en misschien blijf je daarom hopen dat die nog (kunnen) terugkomen. De neerwaartse spiraal was echter niet te stuiten.

Het moment van de waarheid komt toch nog altijd onverwacht: de kans op nieuw geluk bestaat echt ! Het is geen hersenspinsel of droomkasteel. Dat die kans met een kater eindigde was vervelend maar veranderde weinig aan de constatering.

Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing en verwacht ook niet dat dat moment ooit gaat komen. Na heel lang nadenken vond ik de kracht om eindelijk voor mezelf te kiezen ondanks alle consequenties. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ook ik recht had op een kans om gelukkig en tevreden te zijn.

Was mijn beslissing egoïstisch? Ja. Was er een alternatief? Nee. Althans niet in mijn ogen.

Mogelijk hebben kinderen een voorkeur voor ruziënde in plaats van gescheiden ouders. Het is en was voor mij onmogelijk om de oorsprong, omvang en diepgang van die ruzie aan hen uit te leggen.

Iedereen zegt dat het ooit weer goed gaat komen tussen mijn kinderen en mij. De jaren die ik ze niet heb kunnen zien, komen echter nooit meer terug.

Wanneer we elkaar weer zullen zien, zullen we beiden andere mensen zijn geworden. Dat creëert nieuwe kansen. Ook voor ons.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest